پایگاه اطلاع رسانی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع):
حرم مطهر حضرت عبدالعظيم(ع) در شب شهادت مولای متقیان حضرت امام علی(ع) غرق در ماتم و عزا شد و مراسم احیاء شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان در این بارگاه ملکوتی عطر آگین به عطر نیایش بود.
به گزارش اداره کل تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع)، در این شب نورانی، صحن ها و رواق های این آستان ملکوتی شاهد حضور عاشقانی بود که دست نیاز به درگاه بی کران رحمت حق برداشته و برای شفای بیماران، پیروزی مردم مظلوم فلسطین و تعجیل در ظهور حضرت ولیعصر (عج) دعا کردند.
عاشقان آل الله علیهم السلام، خود را به کربلای ايران رسانده بودند تا در جوار مرقد شريف حضرت عبدالعظیم(ع) و امامزادگان مجاور ایشان علیهم السلام، بخشش گناهان خويش را از پروردگار عالميان طلب كنند.
این مراسم با قرائت آیاتی از قرآن کریم توسط حاج داود لاچینانی آغاز و با قرائت دعای پرفیض جوشن کبیر و مرثیه سرایی با نوای حاج امیر نعیمی و حاج حمید رمضانپور و سخنرانی و مراسم احیاء توسط حجت الاسلام و المسلمین سید علی قاضی عسکر تولیت این آستان مقدس ادامه یافت و زائرین حاضر در بارگاه ملکوتی حضرت عبدالعظیم(ع) در این شب روحانی غرق دعا و مناجات شدند.
در اين مراسم حجت الاسلام و المسلمين قاضی عسکر ضمن تقدیر از همه خادمان، ماموران و مسئولان انتظامی و نظامی منطقه و خیرین و دست اندرکارانی که به این آستان منور خدمت می کنند، گفت: در مدتی که بنده توفیق خدمتگزاری این آستان نصیبم شد، شناختی که از منطقه پیدا کردم گویای این است که منطقه ری با مشکلات فراوانی روبرو است و همه در حال تلاش برای کاستن از محرومیت ها هستند. ما هم تصمیم گرفتیم در حدود شعاع 500 متری حرم بیمارستانی بسازیم، چرا که مردم در حوزه درمان مشکلات فراوانی دارند.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) اظهار داشت: مجوزهای قطعی ساخت بیمارستان در زمینی به وسعت 12هزار متر گرفته شده و نقشه آن نیز آماده است و به فضل پروردگار ساخت بیمارستان بعد از ماه مبارک آغاز خواهد شد و در حدود 50 هزار متر مربع بنای این بیمارستان خواهد بود و هر آنچه نیاز منطقه در حوزه سلامت و درمان است در آن پیش بینی شده و چندین بخش درمانی خواهد داشت.
وی افزود: همانطور که مستحضرید آستان بودجه دولتی ندارد و همه کارهایی که انجام می گیرد با کمک های خیرین است. ان شاءالله با مدد خداوند و ائمه اطهار و با کمک خیرین در زمان مشخص بتوانیم کار ساخت بیمارستان 240 تختخوابی حضرت عبدالعظیم(ع) را به اتمام برسانیم تا خیر آن به منطقه برسد. هر کسی بخواهد در این امر خیر مشارکت داشته باشد از طریق سایت آستان، یا درگاه های دیگری که در حرم است، اقدام نماید.
حجت الاسلام و المسلمين قاضی عسکر در ادامه سخنرانی شب شهادت امیر مؤمنان تصریح کرد: مردم ری این توفیق را دارند که در جوار مرقد نورانی شیخ صدوق(ره) هستند و ایشان در رابطه با شب های قدر نقل کرده اند که اگر این شب ها به مذاکره علمی هم سپری شود، چه بسا ثواب آن بیشتر و افضل است. این جمله خیلی تکان دهنده و حائز اهمیت می باشد و معنای آن این است که ما باید از این جلسات کمال استفاده را ببریم تا مردم بیشتر با حقایق اسلام آشنا شوند و از این فرصت بهره مند شوند و به اسلام عزیز امیدوارتر شوند.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) با یادآوری اینکه سال گذشته در این مجلس نورانی ویژگی های حکمرانی دینی از زبان امیرالمؤمنین را بیان کردم و مورد استقبال واقع شد، گفت: با توجه به تأکید ویژه مقام معظم رهبری(حفظه الله تعالی) به مسأله اقتصاد و توجه خاص ایشان به مشکلات اقتصادی و انتخاب شعار سالهای اخیر با تأکید بر اقتصاد، امشب دیدگاه های اقتصادی پیامبر(ص) و امیرالمؤمنین(ع) و ائمه بزرگوارمان را بیان خواهم کرد. به طور طبیعی بیان این مسائل به ما این کمک را می کند که راه حل معضلات اقتصادی را بیابیم.
رئیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث یادآور شد: توجه اسلام به مسائل اقتصادی بسیار زیاد است. همگان باید به این نکته مهم توجه کنند که اسلام آمده تا قبل از آباد کردن آخرت، دنیای ما را آباد کند، این تفکر که دنیا از آن دنیاداران است و ما باید بیشتر به مسائل اخروی بپردازیم کاملا تفکری غیر اسلامی است.
وی اضافه کرد: پیامبر آمده تا به مردم حیات طیبه را نشان دهد «فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیاهً طَیِّبَه» و برای مردم یک زندگی همراه با آرامش و رفاه به ارمغان آورد تا از این زندگی به نفع آخرت بهره برداری کنند.
حجت الاسلام و المسلمين قاضی عسکر ادامه داد: وقتی از کلمه سیاست نام برده می شود، به معنی اداره امور به شکل صحیح است. در زیارت جامعه کبیره خطاب به ائمه اطهار علیهم السلام می گوییم که شما سیاستمدارترین مردم زمان خود بوده و هستید. یکی از حوزه های سیاستمداری توجه به اقتصاد، زندگی مردم و رفاه اجتماعی است.
رئیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث با اشاره به حدیث نورانی پیامبر که می فرمایند «اللّهُمَّ بارِك لَنا فِي الخُبزِ، و لا تُفَرِّق بَينَنا و بَينَهُ ؛ فَلَولاَ الخُبزُ ما صَلَّينا و لا صُمنا، و لا أدَّينا فَرائِضَ رَبِّنا» اظهار داشت: آیت الله جوادی آملی(حفظه الله تعالی) می فرماید اینجا نان به عنون مثال ذکر شده است و معنی اصلی آن، اقتصاد است، پیامبر(ص) می خواهند اهمیت مسأله اقتصاد را برای ما بیان کنند. یعنی خدایا برای ما در مسأله نان که منظور از آن اقتصاد است، برکاتی قرار بده و بین ما و اقتصاد فاصله نینداز، اگر این نان نبود یا اگر جامعه، زندگی همراه با رفاه نداشت، نه می توانستیم درست نماز بخوانیم، نه روزه بگیریم و نه به واجبات الهی عمل کنیم. این تعبیر بزرگی از زبان پیامبر عظیم الشأن اسلام درباره مسأله اقتصاد است. ایشان در حدیث دیگری می فرمایند « مَن لا مَعاشَ لَهُ لا معادَ لَهُ» یعنی آنها که زندگی دنیایی درستی ندارند و به طور خواسته یا ناخواسته دچار گرفتاری شده اند، در معاد و آخرتشان هم دچار مشکل می شوند.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) تأکید کرد: اگر بخواهیم اقتصاد جامعه را درست کنیم اولین گام این است که باید مدیریت اقتصادی در دست کسانی باشد که عالم و آگاه و امانتدار باشند. این را از قرآن کریم دریافت می کنیم، در جایی که یوسف پیامبر(ع) وقتی به حاکم مصر پیشنهاد داد که او را متولی امور اقتصاد قرار دهد، اینگونه ذکر کرد که من هم دانش دارم، هم نگهبان اموال و دارایی های مردم هستم، پس من را منصوب کن تا مسائل اقتصادی را مدیریت کنم. او در هفت سال رفاه و هفت سال گرسنگی، توانست تا بین آنچه مردم نیاز دارند، توازن ایجاد کند و بحران را به خوبی مدیریت نماید.
حجت الاسلام و المسلمين قاضی عسکر با اشاره به آیه 5 سوره نساء گفت: خوب دقت کنید به این عبارات که در قرآن آمده است « وَلَا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ قِيَامًا» خدا می فرماید مردم اموالتان را که قوام جامعه به آن است، در اختیار افراد سفیه قرار ندهید. سفیه در لغت در معنی کسی است که نمی تواند در امور مالی درست تصمیم بگیرد. سفیه، با مجنون متفاوت است. آدمی است که نمی تواند درست درآمد پیدا کرده و منطقی خرج کند. خدا به ما امر می کند که اموال را نباید به چنین کسانی بدهیم، باید بیت المال دست کسانی باشد که قدرت مدیریت داشته باشند و اموال را افزایش داده، تولید ثروت کنند و ثروت را به خوبی در میان مردم تقسیم کنند و رفاه را به ارمغان بیاورند.
رئیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث با بیان اینکه اسلام با فقر مخالف است و این را مردم به ویژه جوانان باید بدانند، تصریح کرد: امام صادق(ع) فرمود «إنَّ مِن بَقاءِ المُسلمينَ و بَقاءِ الإسلامِ أن تَصيرَ الأموالُ عندَ مَن يَعرِفُ فيها الحَقَّ، و يَصنَعُ (فيها) المَعروفَ، فإنَّ مِن فَناءِ الإسلامِ و فَناءِ المُسلمينَ أن تَصيرَ الأموالُ في أيدي مَن لا يَعرِفُ فيها الحَقَّ، و لا يَصنَعُ فيها المَعروفَ» آن چیزی که باعث بقای مسلمانان و اسلام بوده این است که باید اموال و دارایی ها در اختیار کسی قرار گیرد که حق این اموال را بشناسد و رفتار پسندیده پیشه کند (تا مردم نیازمند نشوند)، نابودی اسلام و مسلمانان هم در این است که اموال دولتی در اختیار کسانی قرار بگیرد که آنها نمی دانند چگونه در رابطه با این اموال عمل کنند و جامعه را به مرحله رشد و رفاه اقتصادی برسانند.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) عنوان کرد: ما این را به عنوان سیاست اصلی می پذیریم و این ها دیدگاه های اقتصادی امیر مؤمنان است که می فرماید «لا فَقرَ مَعَ حُسنِ تَدبيرٍ» یعنی اگر در امور اقتصادی جامعه کارها درست مدیریت شود، فقری نخواهد بود و ایجاد نخواهد شد. ایشان در حدیث دیگری فرموده اند «حُسنُ التَّدبيرِ يُنمِي قَليلَ المالِ، و سُوءُ التَّدبيرِ يُفني كَثِيرَهُ» به این معنا که اگر کسی درست اقتصاد را مدیریت کند، مال کم را زیاد می کند، اما سوء مدیریت مال زیاد را هم از بین می برد و نابود می کند.
رئیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث افزود: در دعاها هم می خوانیم که «اللّهُمَّ إنّي أعوذُ بِكَ مِنَ الكُفرِ وَ الفَقرِ و عَذابِ القَبرِ» یعنی خداوندا از کفر و از فقر و از عذاب قبر به تو پناه می برم. یا در روایتی داریم که «كَادَ اَلْفَقْرُ أَنْ يَكُونَ كُفْراً» یعنی اگر با فقر درست مواجهه نکنیم و آن را در جامعه معالجه نکنیم، ممکن است این فقر انسان را به کفر برساند و دشمنان از فقر مردم سوء استفاده کنند.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) در بخش دیگری از سخنان خود با مطرح کردن اینکه اسلام برای ریشه کنی فقر چه کار می کند، یادآور شد: ابتدا اسلام مردم را تشویق به کار و تلاش می کند. در قرآن آمده است «ما شما را از زمین آفریدیم و از شما خواستیم تا بروید و عمران و آبادانی کنید و روزی تان را از زمین بدست آورید.
حجت الاسلام و المسلمين قاضی عسکر خاطرنشان کرد: پیامبر فرموده اند «طَلبُ الحَلالِ فَريضهٌ بعدَ الفَريضهِ» یعنی آدمی دنبال کسب و کار برود. این یک واجب است بعد از نماز. وظیفه هر زن و مرد مسلمانی این است که با کار و تلاش به دنبال کسب حلال باشد. در شرح نهج البلاغه می خوانیم که امیرمؤمنان با دستان خودش کشاورزی می کرد، بیل می زد، آب از چاه می کشید، نخل می کاشت، و همه را خودش انجام می داد و به عنوان صدقه می داد و خودش با سخت ترین شرایط زندگی می کرد.
وی افزود: هنگامی که شخصی نزد حضرت علی(ع) آمد و از ایشان خواست تا دعا کنند که خدا روزی زیاد به آن شخص دهد، ایشان فرمودند دعا نمی کنم باید بدنبال کار و تلاش باشی، خدا اینگونه دوست دارد تا تو کار کنی و روزیت را بدست آوری».
رئیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث پیرامون موضوع تشویق به تولید در روایات اظهار داشت: رسول الله(ص) فرمودند «اُطلُبُوا الرِّزقَ في خَبايَا الأَرضِ» یعنی رزق تان را از دل زمین بدست آورید. یا فرمودند «عَلَيْكُمْ بِالْغَنَمِ وَ الْحَرْثِ» یعنی بروید دنبال دامداری و کشاورزی چون این دو کار پیوسته برای شما خیر و برکت می آورد.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) تأکید کرد: کشور بزرگی مثل ایران اسلامی نباید برای گوشت و نانش دست جلوی کشور دیگری دراز کند. ما یک روزی گندم وارد می کردیم اما با تلاش مردم و مسئولین خدمتگزار به خودکفایی رسیدیم و از خارج کشور بی نیاز شدیم. در این کشور پهناور و چهار فصل باید در همه چیز اینگونه باشیم و باید تولید را جدی بگیریم.
حجت الاسلام و المسلمين قاضی عسکر تصریح کرد: امیرالمؤمنین به سران لشکرش نامه نوشت و آنها را به خدا قسم داد که مراقب باشید کشاورزان در حضور شما مورد ظلم قرار نگیرند، بگذارید کار کنند و بستر را برایشان فراهم کنید. کشاورز و تولید کننده باید بتواند راحت کشاورزی کند و تولید داشته باشد. در سال های گذشته رهبر انقلاب درباره رفع موانع تولید بسیار سخن گفته و بر این امر تاکید داشته اند.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) همچنین با بیان اهمیت توسعه صنعتی گفت: امیر مؤمنان(ع) فرموده اند «اِنَّ اللّه َ عزَّوَجَلَّ يُحِبُّ المُحْتَرِفَ الاَمينَ» یعنی خدا صاحب صنعت و صاحب حرفه ی امانتدار را دوست دارد. رهبر معظم انقلاب هم فرمودند تا جان دارم از این شرکت های دانش بنیان حمایت می کنم؛ حال می بینیم حمایت های ایشان نتیجه اش این شده است که شرکت های دانش بنیان از حدود هزار شرکت به بیش از هشت هزار شرکت رسیده است و همین مردان و زنان غیور و با فضیلت کشورمان الان تولیداتی دارند که فقط در برخی کشورها مشابه آن وجود دارد. ضریب هوشی جوانان ما بالاست و نباید بگذاریم از دست بروند، باید از آنها حمایت و سرمایه گذاری شود تا بتوان کشور را آباد کرد و تولیدات را به خارج از کشور صادر کرد.
حجت الاسلام و المسلمين قاضی عسکر ادامه داد: در حکمت های منصوب به مولا امیرالمؤمنین آمده است «لاتَطلُب سُرعَهَ العَملِ وَ اطلُبْ تَجويدَهُ» به این معنا که روی سرعت عمل زیاد تمرکز نکن، بلکه روی کیفیت آن کار کن معنی این حدیث این است که تولید با کیفیت جامعه را رشد می دهد و می تواند در بازارهای بین المللی رقابت کند.
رئیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث گفت: در حدیثی از پیامبر(ص) نقل شده که ایشان می فرمایند « عَمَلُ الْاَبْرارِ مِنَ الرِّجالِ الْخَياطَه » یعنی یکی از کارهای خوبی که مردان ما و انسان های با ایمان انجام می دهند، خیاطی است. حال منظور از خیاطی، کار با یک چرخ خیاطی در گوشه ای از یک اتاق کوچک نیست، بلکه امروز باید با تولید پوشاک نیاز کشور را برطرف کنیم و نگذاریم کشورهای دیگر، بازار ما را در اختیار بگیرند. حتی مردم ما می توانند در تولید پوشاک کاری کنند که در بازار جهانی حرف برای گفتن داشته باشند و با صادرات از کشورهای دیگر جذب سرمایه کنیم تا مردم رفاه بیشتری پیدا کنند.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) در بخش دیگری تأکید کرد: اسلام در زمینه تجارت هم توصیه های زیادی دارد. امیرالمؤمنین(ع) می فرمایند «تَعَرّضوا للتِّجارَه ؛ فإنَّ فيها غِنىً لَكُم عَمّا في أيْدي النّاسِ» یعنی به دنبال تجارت بروید که تجارت شما را بی نیاز می کند و فقیر نمی شوید. ما در اطراف کشورمان فرصت های زیادی برای صادرات کالا داریم کشورهای روس زبان حدود 600 میلیون جمعیت دارند، عراق و افغانستان و کشورهای جنوب خلیج فارس در اطراف ما هستند و اگر ما روی تجارت با همین کشورها کار کنیم و موانع تجارت را برداریم و به تجار کمک کنیم، کشور ما بی نیاز خواهد شد.
حجت الاسلام و المسلمين قاضی عسکر ادامه داد: در روایت دیگری از امام علی(ع) آمده است ایشان به دوستانشان توصیه کردند «اِتَّجِروا بارَكَ اللّهُ لَكُم ؛ فَإِنّي قَد سَمِعتُ رَسولَ اللّهِ صلى الله عليه و آله يَقولُ : الرِّزقُ عَشَرَهُ أجزاءٍ ، تِسعَهُ أجزاءٍ فِي التِّجارَه» بروید و تجارت کنید که خدا به شما برکت می دهد، من از پیغمبر(ص) شنیدم که اگر رزق به ده قسمت تقسیم شود، 9 قسمت آن تجارت است. باید تولید کرد، و برای فروش تولیدات در خارج کشور نیز سرمایه گذاری کرد تا کشورآباد شود.
وی با بیان اینکه برای تحقق همه این توصیه ها مراقبت و نظارت لازم است، خاطرنشان کرد: امیر مؤمنان در بازار می گشت، تجار را تشویق می کرد ولی به آنها می گفت به یکدیگر کمک کنید، قیمت ها را بالا نبرید که مردم اذیت شوند، و اگر می خواهید خدا برکت به شما دهد، سود کمتری از مردم بگیرید. ایشان مراقبت می کرد که در بازار احتکار و سوء استفاده نشود.
رئیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث همچنین در بحث آبادانی شهرها گفت: از وظایفی که امیرالمؤمنین(ع) بر عهده مالک اشتر به عنوان حاکم مصر قرار داد، آبادکردن شهرها بود. در حدیث دیگری از ایشان آمده است «فَضِيلَهُ السُّلطانِ عِمارَهُ البُلدانِ» مایه افتخار و فضیلت یک سلطان این است که عمران و آبادانی کند تا مردم در رفاه زندگی کنند.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) در رابطه با سیاست های اقتصادی امیرالمؤمنین(ع) تصریح کرد: یکی از فضیلت های حضرت امیر(ع) «القسم بالسويه و العدل فی الرعیه» است یعنی بیت المال را به طور مساوی و با عدل تقسیم می کرد. بین عرب و عجم و اشراف و فقرا هم فرق نمی گذاشت. در بیان دیگری از ایشان نقل شده که خداوند قوت فقرا را در اموال ثروتمندان قرار داده است. وجود خمس و زکات و انفاق و کمک به نیازمندان از همین جهت است تا فقر از جامعه ریشه کن شود.
حجت الاسلام و المسلمين قاضی عسکر گفت: در احوالات کوفه تحت حاکمیت مولا امیرالمؤمنین(ع) که 4 سال و حدود 7 ماه به طول انجامید نقل شده که حتی پایین ترین سطح اقشار جامعه یک حداقل هایی را داشته اند، از آب آشامیدنی خوب تا سقف بالای سر، و ایشان در زمینه فقرزدایی تلاش مؤثری داشتند.
وی با یادآوری نامه 53 نهج البلاغه از همگان به ویژه مسئولان خواست تا همانطور که امیرالمؤمنین خواسته اند به طبقه محروم و پایین جامعه توجه ویژه شود.
رئیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث در ادامه اظهار داشت: زمان امیرالمؤمنین(ع) علاوه بر وجوهات شرعی، خراج یا همان مالیات می گرفتند، اما ایشان 14 قرن پیش خود اظهاری مالیاتی را مطرح کردند و به کارگزاران خود دستور می دادند که بیش از اخذ مالیات به عمران و آبادانی توجه کنند تا مردم خودشان با مشاهده این فرایند، مالیات خود را پرداخت کنند، در غیر این صورت باعث خرابی و فساد در کشور می شود.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) در پایان تصریح کرد: امیرالمؤمنین(ع) علاوه بر اینکه توصیه می کردند در اخذ مالیات با مردم مدارا شود، بر صرفه جویی در بیت المال هم توصیه های زیادی داشتند و می فرمودند که اموال مردم تحمل اسراف ندارد و باید حتی در استفاده از جوهر و کاغذ توجه شود. حضرت تاکید داشتند که هر کسی که مسئول است، اگر خوب عمل نکند، فردای قیامت در آتش است.