سرهنگ جمشید محبت خانی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور و هیئت همراه با تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) دیدار و گفتگو کردند.
به گزارش اداره کل تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع)، حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر در این دیدار ضمن تبریک سالروز ولادت حضرت ثامن الحجج علیبنموسیالرضا علیه السلام و روز ملی محیطبان به همه سنگرداران این عرصه، یاد و خاطره شهدای محیطبان و همهی شهدای عزیزی که پیش از انقلاب و پس از آن جانشان را در راه خدا دادند گرامی داشت.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) اظهار داشت: بر اساس روایات اهلبیت علیهم السلام بعضی از حرفهها و شغلها فقط جنبهی شغل عادی ندارد، بلکه به نوعی عبادت محسوب میشود و آن مجموعه شغلهاییست که در خدمت مردم و برای نجات جان مردم است. مثلا پزشکی که تمام تلاشش این است تا بیماران را از مرگ و بیماری نجات بدهد؛ استاد حوزه و دانشگاهی که تلاش میکند دانش مردم را بالا ببرد و جامعه را از فقر علمی نجات بدهد؛ خانم خانهداری که برای آرامش همسر و فرزندانش در خانه تلاش میکند؛ همه این کارها عبادت است.
وی افزود: در روایت دارد خانم خانه دار اگر در منزل وسیله ای را جابهجا میکند و خانه را مرتب میکند، به همین نسبت گناهان او از وجودش پاک میشود؛ یعنی نگاه اسلام به زندگی بشر چنین نگاهی است.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر ابراز داشت: از جمله مسائل مهم مورد نظر اسلام، ایجاد آرامش، آسایش و امنیت در محیط زندگی مردم و جامعه است. قرآن می فرماید: "مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاهً طَيِّبَه" از مرد و زن ، هر کس کار شایسته انجام دهد در حالی که مؤمن است، مسلماً به او زندگی پاک و پاکیزه عنایت خواهیم کرد، حیات طیبه یعنی زندگی بدون دغدغه همراه با آرامش و دارای همهی ویژگیهای مثبت برای یک زندگی انسانی.
رئیس مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث خاطرنشان ساخت: حفظ هر آنچه که در محیط زیست مربوط به زندگی انسانها سالم نگه داشتن آن می شود یک وظیفه شرعی، دینی و اخلاقی است. آب و خاک و هوا سه مسئله ای است که مورد توجه اسلام است و از این رو "آب سالم"، "استفاده بهینه از خاک" و "جلوگیری از آلودگی محیط" در نگاه اسلام اهمیت ویژه ای دارد. سلامت آب برای اسلام و مسلمانان به حدی اهمیت دارد که پیامبر فرموده اند حتی در میدان جنگ آب را برای دشمن مسموم و آلوده نکنید. دستورالعمل نظامی پیغمبر است که هنگام حمله و غلبه بر دشمن، پیرمرد، پیرزن و کودکان بیگناه را نکشید. بعد هم میفرمایند "لا تقطعوا شجرا" هیچ درختی را هم قطع نکنید. در مورد حیوانات هم همینطور است، حتی ذبح حیوانات حلال گوشت را نیز صرفاً در زمان نیاز جایز دانستهاند. در روایتی دیگر آمده که رسول خدا(ص) از مسیری عبور می کردند، جوانانی را دیدند که در حال آزار و اذیت مرغی بودند، پیامبر آن افراد را لعنت فرمود.
وی ادامه داد: اوج این رویکرد اسلام در حج که محل تمرین زندگیست، نمایان می شود در آنجا شخص مُحرِم، حتی حق کشتن پشه و مگس و کندن گیاه، آسیب به بدن خود، همراه داشتن سلاح و صید حیوانات را ندارد واقعاً این دستورات زیباست و حاجیان در ایام حج، یک زندگی صحیح اسلامی را تمرین میکند و یکی از محورهای مهم حج، حفظ محیط زیست است. در دستورات اسلام بر غبارروبی و زدودن تار عنکبوت از منازل، آلوده نکردن محیط باغ ها و فضای بیرونی خانهها تأکید شده است و همه این دستورات موجبات سلامت محیط و جامعه را فراهم می آورد.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر افزود: متأسفانه با گذشت بیش از چهل سال از انقلاب اسلامی کار جدی در حوزه حفظ محیط زیست انجام نشده و این فاجعه است. مثلا در خصوص آلودگی هوا آیندهنگری نشده است، در نزدیکی شهرها، پالایشگاهها و کارخانههای بزرگ صنعتی احداث شده و همین مسأله موجب بیماری ها و مشکلات زیست محیطی فراوان شده است. یا مثلا در شمال کشور بخاطر حضور مردم در جنگل ها و روشن کردن آتش، هر از چندی آتش سوزی رخ داده و موجب آسیب رسیدن به محیط زیست شده است و یا با ساخت و ساز بی رویه و تبدیل مزارع و باغات به ویلا و اقامتگاه، به فضای حاصلخیز این خطه آسیب وارد شده که در گذشته باید ممانعت به عمل می آمد تا امروز به این وضعیت دچار نشویم. یا در مورد شکار نیز باید مقرراتی وضع میشد تا از شکار با اهداف شخصی و خوشگذرانی جلوگیری شود؛ چرا که خداوند حیوانات را هدفمند خلق کرده است و هر کدام از حیوانات نقشی در منظومه هستی و زندگی دارند و در روایت آمده که غیر از افعی، عقرب و موش بخاطر خطرات و آلودگی که دارند، حیوانات دیگر را نکُشید.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر ابراز داشت: در جای جای ایران همچون جزیره کیش و قشم، سیستان و بلوچستان، ارومیه، دریای خزر، خلیج فارس و... مناطق بسیار زیبا و با جاذبه های چهار فصل وجود دارد که سرمایهگذاری در این مناطق باعث جذب گردشگر از سراسر دنیا و رونق گرفتن اقتصاد کشور میشود.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) تصریح کرد: شهرری دارای قدمت تاریخی چندهزار ساله است و در گذشته بسیار آباد و سرسبز و حاصلخیز بوده و کوچ پرندگان مانند لک لکها نیز به این منطقه از جاذبههای این شهرستان بشمار میرفته است. اما متأسفانه به مرور زمان زمین های حاصلخیز ری از بین رفت و تبدیل به انبار و کارخانه شد، به شکلی که امروزه حدود هشتاد درصد از انبارهای تهران در منطقه ری است. در بحث آب نیز قناتهای خیلی زیادی در منطقه ری بوده که به دلیل ساخت و سازها مسیر این قناتها بسته شده و مستندات آن نیز موجود است که با توجه به اهمیت آب در آینده و کمبود ذخایر آبی، در صورت رسیدگی به این قنات ها می توانستند آب شرب شهرری را تأمین کنند. اینها همه به ما نشان می دهد که باید در این حوزه کارهای مهم و سیاستگذاری های اثرگذاری صورت پذیرد.
وی خطاب به محیطبانان زحمت کش و جان بر کف گفت: کار شما محافظت و دفاع از محیط زیست است که این کار دینی و شرعی است؛ شما به خوبی به وظیفه خود عمل کردید و باید از شما تشکر کرد. در مقابل لازم است معضلات و مشکلات زندگی و معیشتی شما بعنوان یک قشر زحمتکش و خدوم از سوی مسئولین کشور رسیدگی و مقررات حمایتی نیز وضع شود و همچنین قوانین بازدارنده به جهت مقابله با اشرار و سودجویان نیز باید در مجلس تصویب و برای مشکلاتی همچون کمبود نیرو و... نیز چاره اندیشی شود.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع) تأکید کرد: تبعات و آسیب های ابزارهای جنگی و شیمیایی که در جنگ های جهانی استفاده شده، و یا آثار سوء سوخت های بنزینی و گازوئیلی و استفاده بی رویه از مواد شیمیایی همه و همه موجب آلودگی هوا و آسیب دیدن محیط زیست شده است. ازدیاد وسایل حمل و نقل، ترافیک سنگین و آلودگی صوتی تأثیر در روح و روان و جسم افراد جامعه گذاشته است؛ البته کنترل و حلّ این معضلات نیاز به فرهنگ سازی و برنامه ریزی جامع در سطح کلان کشور دارد.
حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر در پایان تصریح کرد: اهتمام رهبری به امر درختکاری نمونه بارز فرهنگ سازی در حوزه محیط زیست است. متأسفانه در دوره های مختلف دولت ها، مجلس و دیگر متولیان مربوط در این خصوص کم کاری کرده اند لذا باید هرچه سریعتر با قانونگذاری صحیح و وضع مقررات حمایتی در حفظ و حراست از محیط زیست و گونههای جانوری تلاش و گذشته را جبران کرد. شما عزیزان نیز که خود از نیروهای فرهیخته و تحصیلکرده هستید با طرح ایدههای نو و ارائه راه حل مشکلات به مسئولین، مطالبه گر باشید.
در ابتدای این دیدار سرهنگ جمشید محبت خانی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور، ضمن ارائه گزارشی از فعالیت های این فرماندهی، در راستای همکاری های همه جانبه با آستان مقدس اعلام آمادگی کرد.