مراسم تشييع و خاكسپاری آيت الله سید ابراهيم خسروشاهی در آستان مقدّس حضرت عبدالعظيم عليه السّلام
به گزارش روابط عمومی آستان مقدّس حضرت عبدالعظيم حسنی عليه السلام مراسم خاكسپاری پيكر مطهّر فقيه و عالم پارسا و سالك الی الله حضرت آيت الله سيّد ابراهيم خسروشاهی در آستان مقدّس حضرت عبدالعظيم عليه السّلام انجام شد .
بنابر اين گزارش : مراسم تشييع از ساعت 8:30 صبح روز يكشنبه سوم بهمن ماه از حوزه علميه و مدرسه مروی تهران شروع و پيكر ايشان پس از تشييع در خيابانهای اطراف ، ساعت 11 صبح از ضلع جنوبی به حرم مطهّر حضرت عبدالعظيم وارد شد و روی دستان دوستداران و شاگردان ایشان و انبوهی از مردم ولايتمدار و عاشقان اهل بيت عليهم السّلام به طرف خانه ابدي خود در شبستان بالاسر حضرت عبدالعظيم عليه السلام مشايعت گرديد و ساعت 12 ظهر در كنار مزارشريف آيت الله حق شناس به خاك سپرده شد .
حضرت آيتالله خامنهای در پيامی درگذشت «عالم پارسا» و «سالك الی الله»، مرحوم آيتالله آقای حاج سيد ابراهيم خسروشاهی رضواناللهعليه را تسليت گفتند.
متن پيام رهبر معظم انقلاب اسلامی به شرح زير است:
بسماللهالرحمنالرحيم
درگذشت عالم پارسا و سالك الی الله، مرحوم آيتالله آقای حاج سيدابراهيم خسروشاهی رضواناللهعليه را به شاگردان و ارادتمندان و بويژه به خاندان و بازماندگان مكرّم ايشان تسليت عرض ميكنم. اين عالم بزرگوار، از شاگردان قديم حضرت امام خميني و علّامهی طباطبائی اعلياللهمقامهما و از مستفيدانِ سلوك معنوي در محضر بزرگان اخلاق و معرفت، و خود، آراسته به پرهيزگاري و پارسائي بود.
از خداوند رحمت و مغفرت و علوّ درجه براي ايشان مسألت ميكنم.
سيدعلي خامنهاي
۲ بهمن ۱۳۹۵
مُروری اجمالی بر زندگينامه و فعاليتهای سياسی و علمی این فقیه مجاهد :
حضرت آيت الله سيد ابراهيم خسروشاهي در سال 1303 در كرمانشاه به دنيا آمد، پدرش سيد هاشم فرزند حاج سيدجعفر از متدينين خسروشاه ( خسروشهر) ، در مسير سفر زيارت عتبات عاليات رحل اقامت در كرمانشاه ميافكند، بعد از اينكه همسرش فوت ميكند، با خانوادهاي يزديالاصل، وصلت ميكند. آيتالله خسروشاهي ثمره اين ازدواج مبارك است، پدر براي اين كه به روايت «در فتنههاي آخرالزمان به قم پناه ببريد» عمل كرده باشد، به قم مهاجرت ميكند و زماني كه آيتالله خسروشاهي 7-8 ساله بوده از دنيا ميرود.
پس از فوت پدر، كودكي آيتالله خسروشاهي، به سرپرستي مادر به سختي سپري ميشود. حتي تصور وضعيت نابسامان معيشتي خانواده بيسرپرست در روزگاري كه مردم بسياري در سختي به سر ميبردند دشوار است، حتي حمايت عمويشان نميتواند كمبودهاي اقتصادي خانواده ايشان را جبران كند، و آيتالله خسروشاهي در اثر سوءتغذيه به بيماريهايي دچار ميشود كه تا سن تكليف او را رها نميكند.
در عنفوان جواني تقديري مبارك او را به محضر مرحوم آيتالله حاج شيخ عباس تهراني ميكشاند. وي فريفته اخلاق و جاذبههاي معنوي آيتالله شيخ عباس تهراني ميشود و ميل به طلبگي در او شدت مييابد. و با اينكه از سختيهاي زندگي طلبگي و مشكلات طلبهها و حوزههاي علميه با خبر است با تني چند از دوستانش خدمت آن بزرگوار ميرسند و از ايشان ميخواهند كه دروس حوزوي را در محضرش آغاز كنند آيتالله حاج شيخ عباس تهراني كه از شاگردان برجسته حاج شيخ عبدالكريم حائري به شمار ميرفته، دروس مقدماتي حوزه را براي اين گروه كوچك تدريس ميكنند.
نكته قابل توجه در زندگي ايشان اينكه مرحوم حاج شيخ عباس تهراني كه تلاشهايش در مبارزه با رضاخان سرانجامي نداشته، شاگردانش را از وضعيت ناهنجار اجتماعي آن دوره و ستمهاي رضاخاني آگاه ميسازد، به طوري كه آيتالله خسروشاهي در خواب هم روياي سرنگوني رضاخان را ميبيند.
اين پيشينه باعث ميشود كه آيتالله خسروشاهي، وقتي با فدائيان اسلام و سپس با امام آشنا ميشوند شجاعانه و عاشقانه در وادي مبارزه با رژيم طاغوت قدم گذارند و براي افشاي چهره واقعي رژيم پهلوي قدم بردارند و براي افشاي چهره واقعي رژيم طاغوت از هيچ كوششي دريغ نكنند.
درباره مقام علمي ايشان از زبان آيتالله محمدحسن ممدوحي ميخوانيم: ايشان از افتخارات بزرگ علم در حوزه علميه و از مهمترين شاگردان مرحوم حضرت امام و علامه طباطبايي و آيتالله بروجردي است و حائز مقام رتبتين از علم فقه و فلسفه است و در هر دو علم از اساتيد سرآمد هستند. در تدريس هم خيلي خوش بيان و خوش تقدير هستند و اتفاقاً صاحب نظر و صاحب نقل و انتخاب در علوم ميباشند به اضافه اينكه داراي حسن سليقه در انتخاب كتاب بودند و خيلي هم پرمطالعه، شايد لحظهاي فراغت نداشت الا اينكه مشغول يك مطالعهاي بود و...
وصف حال آيتالله خسروشاهي به روايت حجتالاسلام حاج شيخ محسن حبيبي : وي درباره فعاليتهاي سياسي قبل از انقلاب ايشان ميگويد:
در كرمانشاه از سوي ساواك مزاحمتهايي برايشان ايجاد شده بود ولي بعد از اينكه به تهران منتقل شد، آن مسائل از نظر ساواك آنجا پايان پذيرفته بود و اينجا چون بيمار بود و رهنمودهايش بوق و كرنايي نداشت طوري نبود كه ساواك بخواهد تعقيب بكند.
از تمام موارد متعددي كه از روايت حجتالاسلام عبدالحميد صالحپرور برميآيد زهد و سادهزيستي ايشان جلب نظر بيشتري ميكند: ايشان با اينكه شميران زندگي ميكنند زندگيشان پس از سي سال هيچ فرقي نكرده و در همان خانه قديمي كه صد، صد و پنجاه متر است سكني دارند و اين خودش براي ديگران اسوه است.
درباره بشارت ايشان به جمهوري اسلامي به روايت حجتالاسلام شيخ محمدباقر كريميان آمده است در بحبوحه انقلاب ميخواستيم برويم حج، من استخاره كردم آيه آمد «فخذوه فغلوه» حدس زدم كه شايد در فرودگاه دستگير شوم نرفتم، اما حاج آقا به مكه مشرف شدند و هنگام برگشت به ما بشارتي دادندكه تحمل آن شرايط سخت و فضاي خفقان و نااميدكننده را برايمان آسان نمود. فرمودند كه وقتي مدينه بوديم بعد از نماز (ايشان هيچ وقت نگفت كه مكاشفهاي به ايشان دست داده، با تعابير ديگر فرمود كه) ديدم دو سرباز از ايران پرچم ايران را به دست دارند و روي آن نوشته شده است جمهوري اسلامي.
يكي از ويژگيهاي آيتالله خسروشاهي، حاشيهنويسي بر كتابهايي است كه مطالعه ميكنند.
در كنار تعليقات و حاشيههاي كتابها، يادداشتهاي مستقلي نيز از ايشان در دفترهاي جداگانه آمده است كه شامل: شرح گلشن راز، سخناني حول تفسيرالميزان و يادداشتهايي براي سخنراني در مناسبتهاي مختلف، يادداشتهايي براي تدريس در كلاسهاي مختلف اخلاق و نيز يادداشتهايي براي كتاب بينش اسلامي مدارس است.
برخي از حاشيهها و يادداشتهاي ايشان كه در اين قسمت از كتاب به آنها پرداخته شده است شامل: عقل در حديث، تقسيم ساعات روز، ضرر روگرداني از عقل، اهميت ساعات مناجات و... است. وي در زمينه موضوع اخير آورده است:
ساعات مناجات تنها عمر واقعي اهل دل است و براي امثال حقير بايد از راه تفكر اهميت آن معلوم شود به طوري كه بر همه امور مقدم شود.
موارد متعدد و خواندني زيادي در اين كتاب گنجانده شده است كه نشانگر منش و شخصيت معنوي وي و تمام علماي امثال ايشان است كه مطالعه آن براي علاقهمندان مفيد، جالب، و آموزنده به نظر ميرسد. كتاب خلوتنشين اولين كتاب از مجموعهاي تحت عنوان «پيشكسوتان حوزه تهران» است كه ميتواند منبع خوب و مناسبي براي آشنايي با علما و انديشمندان حوزوي باشد.