برگزاری گردهمایی دانش پژوهان کلاس های نج…

مرکز آموزش نجوم و معرفی علوم نوین آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

گزارش تصویری رصد اولین خورشید گرفتگی قرن

در مرکز نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

رصدخورشید گرفتگی جزئی

توسط مرکز نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

آغاز ثبت نام دوره پاییز1401

در مرکز آموزش نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

گزارش تصویری کلاس های تابستان 1401

مرکز آموزش نجوم حرم حضرت عبدالعظیم (ع) برپا نموده است

منجمان چینی به تازگی موفق شده‌اند دو ستاره "پرسرعت"(Hypervelocity) را کشف کنند که در حال فرار از کهکشان راه شیری هستند. 

    

منجمان چینی به تازگی موفق شده‌اند دو ستاره "پرسرعت"(Hypervelocity) را کشف کنند که در حال فرار از کهکشان راه شیری هستند.

به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، اکثر ستارگان موجود در کهکشان راه شیری رفتاری منظم و قابل پیش‌بینی دارند و با سرعتی در حدود 100 کیلومتر بر ثانیه در حال گردش به دور مرکز کهکشان هستند.

اما ستاره‌هایی هم وجود دارند که به خاطر ابعاد بزرگتر و همچنین سرعت زیاد می‌توانند خود را از بند جاذبه کهکشانی رها کرده و از مدار خود در کهکشان بگریزند.

محققان تعداد این ستاره‌ها را محدود دانسته و دلیل این رفتار آنها را واکنش آنها نسبت به جاذبه یک سیاه‌چاله‌ کلان‌جرم می‌دانند و آنها ستاره‌های پرسرعت می‌نامند.

وجود چنین ستاره‌هایی در دهه 1980  میلادی کشف شد و تا به حال 20 ستاره از این دست کشف شده‌اند اما حال به کمک منجمان چینی دو ستاره جدید به این تعداد اضافه شده‌اند.

این دو ستاره که LAMOST-HVS2  و  LAMOST-HVS3نام گرفته‌اند در نواحی مرکزی کهکشان راه شیری واقع شده‌اند و سرعتی معادل 1000 کیلومتر بر ثانیه دارند.

این تحقیق به سرپرستی "یانگ هوانگ"(Yang Huang) محقق دانشگاه "یونان"(Yunnan) و با استفاده از تلسکوپ‌های اسپکتروسکوپیک "لاموست"(LAMOST) انجام شده است.

  

محققان تخمین می‌زنند که در کهکشان ما فقط هزار ستاره پرسرعت وجود دارد درحالیکه تعداد کل ستارگان کهکشان راه‌شیری در حدود 200 میلیارد ستاره است و در واقع این ستارگان فقط 5 میلیونیوم درصد از ستارگان کهکشان راه شیری را تشکیل می‌دهند و همگی در مرکز کهکشان و تحت تاثیر سیاه‌چاله کلان جرم "کمان ای*"(*Sagittarius A) ایجاد می‌شوند. هر چند که این ادعا به طور کامل اثبات نشده و نیاز به بررسی‌های بیشتری دارد.

در فاصله 26 هزار سال نوری از زمین یک سیاه‌چاله کلان جرم به نام "کمان ای* قرار دارد که جرم آن 4 میلیون برابر خورشید بوده و 44 میلیون کیلومتر وسعت دارد و میزان جاذبه آن به شدت بالاست.

ستاره‌های پرسرعت اکثرا موفق به طی مسافت‌های طولانی و گاهی خروج از کهکشان راه شیری می‌شوند.

این دو ستاره از نوع "زیرکوتوله‌های آبی"( Blue subdwarfs) هستند. ستاره HVS2 جرمی حدود 7.2 خورشید داشته و میزان درخشندگی و روشنایی آن 2400 برابر خورشید است. دمای سطح این ستاره 20هزار و 327 درجه سانتی‌گراد است.

ستاره HVS3 جرمی حدود 3.9 خورشید داشته و میزان درخشندگی و روشنایی آن 309 برابر خورشید است. دمای سطح این ستاره 13هزار و 727 درجه سانتی‌گراد است.

پیش از این یک ستاره پرسرعت دیگر نیز بوسیله تلسکوپ لاموست شناسایی شده است.

در متن تحقیق محققان چینی آمده است: دو ستاره HVS1 و HVS2 عمری کوتاه‌تر از آن دارند که بتوانند با سرعتی که دارند از کهکشان خارج شوند اما HVS3 این مشکل را نخواهد داشت.