برگزاری گردهمایی دانش پژوهان کلاس های نج…

مرکز آموزش نجوم و معرفی علوم نوین آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

گزارش تصویری رصد اولین خورشید گرفتگی قرن

در مرکز نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

رصدخورشید گرفتگی جزئی

توسط مرکز نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

آغاز ثبت نام دوره پاییز1401

در مرکز آموزش نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

گزارش تصویری کلاس های تابستان 1401

مرکز آموزش نجوم حرم حضرت عبدالعظیم (ع) برپا نموده است

بررسی محققان کالج لندن و گروهی دیگر از محققان حاکی از آن است که شفق‌های قطبی مشتری بدون ارتباط با یکدیگر منتشر می‌شوند.

  

به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، مشتری بزرگترین و یکی از اسرارآمیزترین سیارات منظومه شمسی محسوب می‌شود. این غول گازی 1400 برابر زمین است و در حال حاضر فضاپیمای "جونو"(Juno) در مدار آن در حال انجام ماموریت و ارسال داده به سازمان فضایی آمریکا(ناسا) است.

 

مطالعه شفق‌های مشتری یکی از اهداف ماموریت فضاپیمای "جونو" بوده است.

 

این فضاپیما در تاریخ 5 جولای 2016 به مدار مشتری رسیده است و در حال عکسبرداری و انجام آزمایش‌های گوناگون بوده است.

 

محققان کالج لندن به تازگی با استفاده از داده‌های ارسالی جونو و اطلاعات رصدی بدست آمده از تلسکوپ‌های اشعه ایکس زمین و در همکاری با مرکز اخترفیزیک دانشگاه هاروارد و ناسا به این نتیجه رسیده‌اند که شفق‌های قطبی در قطب‌های شمال و جنوب مشتری هیچ ارتباطی با یکدیگر نداشته و به صورت مجزا منتشر می‌شوند.

 

سیاره مشتری که بزرگترین سیاره در منظومه شمسی است دارای جوی خاص و منحصر به فرد است.

 

ارتفاع جو مشتری از سطح آن به 5000 کیلومتر می‌رسد و دما و فشار بالایی دارد و نکته جالب در رابطه با جو مشتری این است که بزرگترین شفق‌های منظومه شمسی نیز در جو آن دیده می‌شود.

 

پیش از این نیز محققان آزمایشگاه فیزیک دانشگاه جان هاپکینز آمریکا به تازگی با آنالیز داده‌های این فضاپیما متوجه شدند منابع ایجاد طوفان‌های مغناطیسی در مشتری با زمین متفاوت است.

 

شفق قطبی در پی برخورد ذرات منتشر شده از خورشید با میدان مغناطیسی سیارات  و یونیزه شدن مولکول‌های جو به وسیله‌ آنها ایجاد می‌شود.

 

این پدیده علاوه بر زیبایی به دانشمندان کمک می‌کند تا بتوانند بر روی وضعیت فعالیت‌های خورشیدی مطالعه کرده و تغییرات آنها را شناسایی کنند.

 

پیش از پرتاب فضاپیما برای شناخت بیشتر مشتری، شفق‌های آن بوسیله رصدخانه اشعه ایکس "چاندرا"(Chandra) و تلسکوپ فضایی "هابل"(Hubble) رصد شده بودند و در حال حاضر جونو با هر بار گردش به دور مشتری از یکی از دو قطب این سیاره عبور می‌کند و به بررسی وضعیت شفق‌ها در آنها می‌پردازد.

 

در این تحقیق جدید محققان به سرپرستی دکتر "ویلیام دان"(William Dunn) انجام شده است تفاوت‌های قابل توجهی را در شفق‌های شمالی و جنوبی مشتری مشاهده کردند.

    

در حالی که شفق‌های شمالی بدون نظم مشخصی می‌تابند در قطب جنوب با یک فاصله 11 دقیقه‌ای شفق‌ها می‌تابند که کاملا با وضعیت شفق‌ها در زمین متفاوت است.

دکتر دان در کنفرانس خبری خود در آمریکا گفت: ما اصلا انتظار نداشتیم که این شفق‌های مشتری رفتار دوگانه‌ای داشته باشند و به همین دلیل مطالعات و بررسی‌های همه‌جانبه بیشتری مورد نیاز است.

در حال حاضر محققان موفق شده‌اند یک نقشه جامع از روند انتشار شفق‌ها در قطب‌های مشتری تولید کنند و زمان انتشار اشعه ایکس ناشی از ذرات خورشیدی و جو مشتری را مشخص نمایند.

دکتر دان در رابطه با این دستاورد افزود: اگر ما بتوانیم با عوامل ایجاد کننده این پرتوهای ایکس ارتباط برقرار کنیم قادر خواهیم بود از این روش برای برقراری ارتباط با دیگر اجرام فضایی در سراسر فضا استفاده کنیم که یک گام بسیار بزرگ و ارزشمند در جهت درک اشعه ایکس در سراسر جهان است.