برگزاری گردهمایی دانش پژوهان کلاس های نج…

مرکز آموزش نجوم و معرفی علوم نوین آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

گزارش تصویری رصد اولین خورشید گرفتگی قرن

در مرکز نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

رصدخورشید گرفتگی جزئی

توسط مرکز نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

آغاز ثبت نام دوره پاییز1401

در مرکز آموزش نجوم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)

گزارش تصویری کلاس های تابستان 1401

مرکز آموزش نجوم حرم حضرت عبدالعظیم (ع) برپا نموده است

به‌تازگی دانشمندان کوچک‌ترین سیاه‌چاله‌ی عالم را کشف کرده‌اند.این سیاه‌چاله‌ی کوچک در قلب کهکشان کوتوله‌ی «RGG 118» قرار دارد.      

                             

شرح تصویر: کهکشانکوتوله‌یاز نگاه تلسکوپ نوری کِلِی(مرکز تصویر)بالا-راست: همین کهکشان در پرتوی ایکس از نگاه تلسکوپ فضایی چاندرا   

به‌تازگی دانشمندان کوچک‌ترین سیاه‌چاله‌ی عالم را کشف کرده‌اند. این سیاه‌چاله‌ی کوچک در قلب کهکشان کوتوله‌ی «RGG 118» قرار دارد. این کهکشان از زمین ۳۴۰ میلیون سال نوری فاصله دارد و پیمایش‌گر دیجیتالی آسمان اسلون (SDSS) برای نخستین بار آن را کشف کرد. دانشمندان با بررسی حرکت گاز در نزدیکی مرکز کهکشان با تلسکوپ ۶/۵ متری کِلی (Clay) توانستند جرم سیاه‌چاله‌‌‌ را تخمین بزنند: جرم این سیاه‌چاله ۵۰ هزار برابر جرم خورشید است. این جرم در قیاس با دیگر سیاه‌چاله‌ها بسیار اندک است، مثلاً سیاه‌چاله‌ی مرکزی کهکشان خودمان ۱۰۰ برابر آن جرم دارد یا یکی از سنگین‌ترین سیاه‌چاله‌ها در عالم جرمش حدود ۲۰۰ برابر جرم این غول کوچک است.

رصدهای بیشتر با تلسکوپ فضایی پرتوی ایکس چاندرا نشان می‌دهد که این سیاه‌چاله چنان بااشتها است که با سرعتی مشابه با سیاه‌چاله‌های بزرگ‌تر مواد پیرامونش رو می‌بلعد. شاید این حریصانه بلعیدن نشان‌دهنده‌ی آن است که فارق از این‌که سیاه‌چاله‌ها در چه اندازه‌ای شکل می‌گیرند؛ به‌طور مشابه رشد می‌کنند.

با بررسی سیاه‌چاله‌های کوچک می‌توان به شناخت بیشتری نسبت به رشد و تکامل انواع سیاه‌چاله‌ها رسید.علاوه بر این کهکشان میزبان این سیاه‌چاله که به نظر نمی‌رسد هرگز با کهکشان دیگری ادغام شده باشد نشان می‌دهد که چطور کهکشان‌ها در ابتدای عالم شکل می‌گرفتند و چطور هردوی آن‌ها، کهکشان و سیاه‌چاله‌ی مرکزی‌اش، برهم اثر می‌گذارند. 

منبع :PARS SKY